Het laatste Nieuws

Actuele stand van zaken (blog)

05-02-2019. Helaas lijkt het gedaan met de winter voor wat betreft schaatsijs. Misschien dat er eind februari of begin maart nog wel een speldenprik inzit, maar dat is voor serieus schaatsplezier waarschijnlijk te laat. De dagen worden alweer beduidend langer en de zon neemt in kracht toe, waardoor het overdag bijna niet meer zal vriezen. Wat er eventueel ‘s nachts aan vriest, dooit er overdag net zo hard weer vanaf. Vorig jaar zette dat nog aardig door, waardoor de baan toch nog 1 dag gedeeltelijk vrij gebruikt kon worden. Of dat er dit jaar ook inzit zullen we moeten afwachten. Voor de komende weken ligt er in de verste verte geen winterweer in het verschiet, dus lijkt het voor dit seizoen gedaan.
Ondanks de inzet van alle bestuursleden en vrijwilligers die nog een keer tot in de nacht doorgewerkt hebben om de sneeuw nat te krijgen, vroor het te kort om het te halen. Misschien nog een hele grote verrassing komende weken, anders hopelijk volgend jaar meer geluk.

 

24-01-2019. Vandaag de situatie nader bekeken. De opgespoten laag van gisteren hecht moeilijk aan de onderste ijslaag. Verder moeten we de baan nog ontdoen van de bobbels en weer opspuiten om hem dik genoeg te krijgen en hem glad te maken om erop te kunnen schaatsen. De verwachtingen voor het weekend zijn overduidelijk, dus dat lukt ons niet meer voor die tijd. We moeten afwachten of het volgende week weer flink kouder wordt en dan verder opbouwen. We zijn dan waarschijnlijk ook de meeste oneffenheden kwijt door de dooi, dus misschien halen we er ook voordeel uit. Dit weekend even geen update meer vanwege de dooi, maar komende week melden we hier bij vorst wederom het laatste nieuws.

 

24-01-2019. Gisteravond hebben we een gok genomen. De sneeuw was er onmogelijk af te krijgen, want het ijs is aan de noordkant nog te dun om er met schuivers of iets dergelijks op te komen. We hebben de sneeuw daarom helemaal nat gemaakt. Gisteravond ging de temperatuur mooi onderuit en vonden we het tijd om de baan te gaan opspuiten. Dit ging overigens nog niet zo eenvoudig, want de sneeuwlaag is behoorlijk dik en er is dus behoorlijk wat water nodig om dit helemaal te verzadigen. Gelukkig is ons dit aardig gelukt al was het tot na middernacht flink doorwerken. Hopelijk is deze sneeuwlaag nu veranderd in een ijslaag en kunnen we dit glad maken en weer verder opspuiten vandaag. Wellicht hebben we dan voor de komende week een heel goede basis. Het lijkt er op dat de vorst doorzet na het weekend, want de berichten worden weer steeds positiever. Vanmiddag, of anders vanavond weer een update hier.

 

22-01-2019. De voorspelde sneeuw is in volle gang. Het ijs is inmiddels bedekt met een laagje sneeuw. Afgelopen nacht is er helaas niet heel veel bij gekomen. Het is bewolkt geweest waardoor de temperatuur jammer genoeg flink is achtergebleven. 2 a 3 graden in de min en tegen de ochtend korte tijd 4 graden vorst, niet echt bevorderende cijfers dus. Metingen tonen een ijsdikte aan van ca 4 cm aan de noordkant en tussen de 5 en 6 aan de zuidkant. Deze verschillen zijn overigens heel normaal voor onze ijsbaan, maar er moet nog wel wat bijkomen.
Na de sneeuwval wordt bekeken of we de sneeuw eraf kunnen halen en hoe. Wordt dus vervolgd.

 

21-01-2019. De groei van het ijs gaat wel door, maar we zijn nog niet waar we wezen moeten. Een gemiddelde dikte van 5 cm is wat we hebben. Sommige plekken wat dikker, andere plaatsen wat dunner, het varieert dus wat. Morgen de sneeuw afwachten en hopen dat het niet teveel wordt waardoor het ijs veel schade oploopt. Ook zal de vorst nog wel enkele dagen moeten aanhouden wil het gaan lukken. Morgen weer een update, maar voor nu dus ca 5 cm.

 

20-01-2019.  Het lijkt de goede kant op te gaan. Het ijs groeit mooi door en we zitten nu op een centimeter of 4 is de schatting.
Helemaal goed meten is nog niet mogelijk, omdat het is nog te dun is om op te lopen. Dinsdag lijkt er wat sneeuw te gaan vallen waar we natuurlijk niet zo blij mee zijn, maar we zullen op dat moment moeten bekijken wat het beste is om te doen. Verder moeten we natuurlijk afwachten wat het weer richting het weekend gaat doen. Nieuwe informatie komt hierboven te staan. We houden jullie op de hoogte.

    

Over IJsclub Vroomshoop

Check Also

Oproep aan inwoners van Vroomshoop e.o

31-01-2020 Het water van onze ijsbaan in het zandstuvebos is inmiddels op hoogte. Vanaf volgend …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.